Cilt: 10 Sayı: 2, 22.12.2021

Yıl: 2021

Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün amacı Atatürk ilke ve İnkılapları konusunda bilimsel araştırmalar yapmaktır. Elde edilen bulgular akademik çevrelerle paylaşılmaktadır. Atatürk Dergisi bu amaçla yayımlanmaktadır. Atatürk, hayatını Türk Halkına adamıştı. Onun çağdaş ve modern bir Türkiye Cumhuriyeti kurma amacı doğrultusunda yaptıkları oldukça önemlidir. Atatürk ve devrimlerini Türk gençliğine bilimsel olarak aktarmak, Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün yayın organı olan "Atatürk Dergisi"nin amacıdır.                                  

Atatürk Dergisi yılda iki defa (Temmuz-Aralık) yayınlanmaktadır.  Osmanlı Devleti'nin son döneminde modernleşme çabalarının bir uzantısı olan ve Mustafa Kemal Atatürk  tarafından gerçekleştirilen devrimler, bunlara zemin hazırlayan sosyal, siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel etkenleri tarih biliminin metotları ışığında değerlendirmek bu derginin kapsamındadır. Bununla birlikte Atatürk Dergisi’nde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ile bağlantılı biyografik çalışmalar ve şehir tarihçiliğine de yer verilmektedir. 

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ENSTİTÜSÜ

ATATÜRK DERGİSİ YAZIM KURALLARI

Araştırma ve Yayın Etiğine uygunluğuna dair Önemli Not: Makaleler için Benzerlik Oranı: %30 dur. Dergimize ulaşan her bir makale etik kurallar çerçevesinde Turnitin Programında denetlenmektedir. Yazarların bu kuralı dikkate almaları rica olunur

1- Atatürk Dergisi’ne yazılacak makalelerde uyulması gereken imla kuralları Türk Dil Kurumu’nun güncel imla ve yazım kurallarıdır.

(http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=category&id=50)

2- Dergideki makalelerin kenar boşlukları sağ: 2,5, üst:2,5, alt:2,5 sol:3,5 olmalıdır.

3- Makalenin metin kısmı “Times New Roman” yazı tipinde ve 12 punto; dipnotlar ise “Times New Roman” ve 10 punto olarak yazılacaktır.

4- Paragraf ayarlarında ise şuna dikkat edilmelidir: Satır Aralığı “1,5”; Aralıklar ise Önce ve Sonra “0 nk” olmalıdır.

5- Makale başlığı sayfaya ortalanarak hizalanacak bir satır boşluk bırakıldıktan sonra Makalenin İngilizcesi ve sağa yaslı olarak yazarın ismi yazılarak aşağıda gösterildiği şekilde oluşturulacaktır.

Örnek:

ATATÜRK VE NUTUK

***

ATATURK AND SPEECH

                                                                                   Enver KONUKÇU* 

6- Sayfa altına yine “*” konularak üniversite adı, görev yapılan birim ve kullanılan güncel e-mail 10 punto olarak yazılmalıdır.

Örnek:

 

 

 


*Atatürk Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi: konukcu@atauni.edu.tr

 

7- Başlığın altında 2 satır boşluk bırakıldıktan sonra sola yaslı olarak makalenin özetini  “ÖZ” başlığı altında (ÖZ sola hizalı olarak yazılmalıdır) en az 120 en fazla da 150 kelimeden oluşmalıdır. “ÖZ”’ün altında konuyla ilgili 4 adet “Anahtar Kelime” verilmelidir. Aynı şey İngilizce “ABSTRACT” bölümü için de “Keywords” şeklinde olmalıdır. Paragraf girdisi Anahtar Kelime ve Keywords için 1,5 cm olmalıdır.

8- Türkçe ÖZ ile İngilizce ABSTRACT arasında iki boşluk olmalıdır.

9- Metin kısmı oluşturulurken varsa “GİRİŞ”  sola hizalı olarak yazılır ve devamında gelen paragraf bir alt satırda 1,5 cm içten başlar.

10- Metinde dipnot numarası cümle sonunda verilecekse noktadan (.) önce konulmalıdır. Ayrıca dipnot yazılırken kitaplar aşağıda gösterildiği gibi verilmelidir:

Örnek:

Kaynak dipnotta ilk defa veriliyorsa:

Enver Konukçu, Düzce Tarihi ve Bölgenin İdari Yapılanması, İstanbul 2016,s 453.

Kaynak dipnotta ikinci defa veriliyorsa:

E. Konukçu, Düzce Tarihi ve Bölgenin İdari Yapılanması, s.453.

Ya da kısaltma gereği duyan yazarlar aşağıdaki gibi yazabilir:

E. Konukçu, Düzce Tarihi ve…, s. 483-495.

Not: Yazarın yayınevi adını belirtmesi mecburi değildir. Şayet yazılmak istenirse, ilk verişte kitabın açık isminden sonra belirtilmelidir. Aynı kaynağı ikinci kez dipnot veriyorsak yayınevini belirtmeye gerek yoktur.

11- Metinde dergi ve gazete isimleri tırnak içerisinde verilmelidir. Ayrıca metinde mümkün olduğunca parantez içi açıklama yapılmamalıdır. Şayet buna ihtiyaç duyulursa kaynak belirtilerek dipnotta gerekli açıklama yapılmalıdır. Metinde sayı yazılacak ise ölçü ve para birimleri rakamla, geri kalanı yazı ile belirtilmelidir. 

12- Dipnotta bilgi verildikten sonra kaynak belirtilecekse parantez içerisinde verilmelidir.

Örnek:

 

                                   

4 Ekonomik göstergeler Türkiye açısından bu dönemde iyi değildi. Türk Hükümeti ekonomiye yeniden istikrar kazandırmak amacıyla 1956’dan beri çaba göstermekteydi. Bu doğrultuda Milli Korunma Kanunu yeniden yürürlüğe sokuldu. Piyasalarda fiyat denetimi sıklaştırıldı. Ticari banka kredilerine sınır getirildi. Faiz oranı yükseltildi. (Enver Konukçu, Düzce Tarihi ve Bölgenin İdari Yapılanması, İstanbul 2016,s 453.)

 

Şayet kaynak ikinci kez veriliyorsa parantez içerisinde yukarıdaki örneklerdeki gibi kaynağın kısaltması verilir.

13- Makale dipnot olarak verilirken ilk verişte yazar isminden sonra tırnak içerisinde italik olarak makalenin tam ismi verilir. Akabinde derginin açık adı kalın (bolt) harflerle yazılır. Varsa derginin cilt numarası roma rakamıyla belirtilir. Peşine sayı (S) verildikten sonra parantez içinde derginin yayınlandığı tarih verilir ve makalenin ilgili sayfası küçük (s) harfi ile belirtilir. Aşağıdaki makale örnekleri hem ilk hem de ikinci verişin nasıl olacağını göstermesi bakımından yeterli olacaktır.

Örnek:

 


5  Enver Konukçu, “Türkiye Avrupa Birliği İlişkilerinin Tarihsel Süreci ve Son Gelişmeler”, Atatürk Dergisi,V, S.5, (Mayıs-2005), s.45.

 

 

Şayet aynı makale ikinci kez veriliyorsa aşağıdaki örnekte olduğu gibi yazılır. Yazar makalenin adını kısaltmışsa kısaltma yapılan yerden itibaren “…” konularak sonrasında sayfa numarası verilir.

 


6  E. Konukçu, “Türkiye Avrupa Birliği İlişkilerinin Tarihsel Süreci…”, s.45.

 

 

14- Arşiv kaynakları, Zabıt Cerideleri, Gazeteler ve Elektronik Kaynaklar aşağıdaki örnekteki gibi verilir.

Arşiv Kaynakları:

Örnek 1:

Dipnotta kaynak ilk defa veriliyorsa;

Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA), 180.10.12.11.14.

Dipnotta kaynak ikinci defa veriliyorsa;

 BCA, 180.10.12.11.14.

 

Not: Yazarın elindeki belgenin numarası ilgili arşivin güncel olmayan dönemine ait ise onu da aşağıdaki örnekteki gibi kullanabilir.

BCA, Fon No: 30.1.0.0., Kutu No: 104, Dosya No: 651, Sıra No: 4.

 

Zabıt Ceridesi:

Dipnotta kaynak ilk defa veriliyorsa;

Türkiye Büyük Millet Meclisi Zabıt Ceridesi (TBMMZC), V/2, Ankara, 1958, s.101.

Dipnotta kaynak ikinci defa veriliyorsa;

Türkiye Büyük Millet Meclisi Zabıt Ceridesi (TBMMZC), V/2, s.101.

Not: “Cilt” Roma Rakamıyla, “Devre” ise Latin Rakamıyla arada “/” işaretiyle yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi belirtilecek.

 

Gazeteler:

Cumhuriyet, 25 Mayıs 1950.

Not: Yazar şayet sayfa numarası da belirtmek istiyorsa tarihten sonra aşağıda gösterildiği gibi gazeteyi kaynak verebilir.

Cumhuriyet, 25 Mayıs 1950, s.5.

Not: İkinci verişte de gazete isminde herhangi bir kısaltmaya gidilmeyecektir.

 

Elektronik Kaynaklar:

Kaynak verilecek web sayfasının adres çubuğu kopyalanarak dipnota yapıştırılır. Daha sonra “Erişim Tarihi” başlığı altında güncel tarih yazılır. Web adresi kopyalandıktan sonra dipnota aktarıldığında ilgili sayfanın adresi “farklı renkte ve altı çizili” olmamalıdır.

 

Not: “Erişim Tarihi:” yazar tarafından istenirse  “E.T.:” olarak da kısaltabilir.  

Dipnotta açıklama yapıldıktan sonra elektronik kaynak kullanılacak ise parantez içerisinde elektronik kaynak belirtilmelidir.

15- Yazar makalesini kendi içerisinde başlıklandırmak isterse aşağıdaki örneklerde belirtildiği gibi düzenlemelidir.

ABSTRACT” bittikten sonra yeni sayfanın başında “Sola hizalı” olarak “GİRİŞ” aşağıdaki örnekteki gibi yazılmalıdır.

GİRİŞ

27 Ekim 1957 erken genel seçimi sonrası Demokrat Parti (DP) üçüncü defa büyük bir çoğunlukla yeniden iktidara geldi. Kurulan V. Menderes Hükümeti’nin programı Adnan

 

GİRİŞ” bittikten sonra bir satır boşluk bırakılır ve aşağıdaki örnekte olduğu gibi başlıklandırma yapılır.

Örnek:

 

 

Konu hakkında yapılan siyasi değerlendirmelere göre dönemin hükümetinin bilinçli bir dış politika izlemediği ifade edilmektedir.

 

A- TÜRKİYE’NİN AVRUPA İKTİSADİ TEŞKİLATLARI İÇERİSİNDE YER

EDİNMEYE ÇALIŞMASI VE YUNANİSTAN İLE YAŞANAN REKABET

“Akşam” gazetenin 31 Temmuz 1959’daki nüshasında “kafa karışıklığına” neden olacak bir gelişmenin haberi yapılıyordu. Manşetten verilen haberde başlık “Müşterek Pazara Henüz….

 

Not: Yukarıdaki örnekte olduğu gibi ana başlık “büyük harf” ile ifade edilir ve başlığın tamamı yine büyük harf ile yazılır.

Şayet “A” başlığından sonra alt başlıklara ihtiyaç duyulursa aşağıdaki örneklerde olduğu gibi rakamsal değerle ifade edilmelidir. Başlıklar arasında bir satır boşluk olmalıdır. :

A-    TÜRKİYE’NİN AVRUPA İKTİSADİ TEŞKİLATLARI İÇERİSİNDE YER EDİNMEYE ÇALIŞMASI VE YUNANİSTAN İLE YAŞANAN REKABET

1-      Türk Ekonomisinin Genel Durumu

a)      Rakamsal Değerler

Başlık altında metin oluşturulduktan sonra diğer başlığa geçilirken bir satır boşluk bırakılır.

16- Makalenin metni tamamlandıktan sonra yazar Sonuç için bağımsız bir başlık oluşturmalı ve bunu yeni sayfanın başında vermelidir.

Örnek:

SONUÇ

Federal Almanya, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İtalya ve Hollanda’dan oluşan altı üye ülke 1951’de Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nu kurdu. Bu devletler tarafından mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına dair bir ekonomik topluluk kurulmasına karar verildi.

 

17- Yazar makalesini tamamladıktan sonra yeni sayfanın başında makalede kullandığı kaynakları aşağıdaki örnekte gösterildiği şekilde tasnif eder. Hangi kaynak kullanılmış ise sıralamada önceliği o alır. Bu yazarın kullandığı akademik malzeme ile ilgilidir. Fakat yazar belirtilen sıralamaya dikkat etmelidir:

 

KAYNAKÇA

1-      Arşiv

Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA)

2-      Resmi Yayın ve Tutanaklar

TBMMZC, IV/3, Ankara, 1950, s.5

3-       Gazeteler

Cumhuriyet

Akşam

4-      Kitaplar

YILDIRIM, İsmail, Cumhuriyet Döneminde Demiryolları (1923-1950), Ankara, 2001.

5-      Makaleler

TEMİZGÜNEY, Firdevs, “Demiryolu Ulaşımının Erzurum’a katkıları”, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi,  S.53, (2015), s.255-272.

Not: Makalenin başlangıç ve bitiş sayfa aralığı kaynakçada kesinlikle belirtilmelidir.

6-      Elektronik Kaynaklar

http://www.rayhaber.com/2014/06/erzurum-tren-gari-ndaki-muzeyle-tarihe-yolculuk/ Erişim Tarihi: 03.07.2018

 

18- Yazar makalesinde belge ve fotoğraf gibi bilimsel malzemeyi ek olarak kullanmak isterse kaynakçadan sonra yine sayfa başında önce varsa belgeleri, sonra da fotoğrafları sıralamalıdır. Belge ve fotoğrafların altına “B.1:” ya da “F.1:” şeklinde sıralama yaparak yanlarına açıklamasını yapmalıdır.

 

F.1: Mustafa Kemal Atatürk Çorlu Çerkezköy yakınlarında düzenlenen Trakya Manevralarında

            


A- YAYIN ETİĞİ

Atatürk Dergisi'nin yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle tarafsız olarak üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.

Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanması ve tarafsızlığını sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin (yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların) etik ilkelere uymaları zorunludur. Bu doğrultuda Atatürk Dergisi’nin yayın etiği ve açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir. 

Makalelerin değerlendirilmesi ve yayınlanması için ücret talep edilmez. Ayrıca makale açık erişimi için yazarlardan ücret alınmamaktadır. Dergide yayımlanan makaleler için yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.


*Makalelerde kullanılan bilgilerin ekleme ve çıkarmalar yapılarak değiştirilmesi, çarpıtılması ve gerçek olmayan verilerin kullanılması vb. durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecektir. Bu doğrultuda makale/makaleler reddedilecektir. 


B- YAYINCININ ETİK SORUMLULUKLARI

Atatürk Dergisi’nin yayıncısı olan Atatürk Üniversitesi, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kamu eğitim kuruluşudur.

Atatürk Dergisi, yayın kurulu ya da editörler kurulu yönetiminde alanında köklü bir dergi olmakla birlikte Atatürk Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun yönetsel desteği ile görevini sürdürmektedir.

C- ATATÜRK DERGİSİ EDİTÖRLER KURULU'NUN SORUMLULUKLARI

Atatürk Dergisi'ne başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden Atatürk Dergisi Editör Kurulu sorumludur ve Editör Kurulu bu sorumluluğunu yerine getirmektedir. Bu, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararı düşünülerek, kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirmektedir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye çaba göstermektedir.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, yayın, hakemin değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, dergide yayımlanmış makale yazarlarının telif hakkını korumaktadır.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, benzerlik oranı, "yollama (atıf) çeteciliği" ile ilgili önlemleri almada sorumludur.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, yazar için bir “Yazım Kılavuzu”, hakemler için “Hakem Kılavuzu” hazırlar ve  gerektiğinde günceller.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, hakemleri, yazar(lar)ı güdüleyici politikalar belirlemektedir.
Atatürk Dergisi Editörler Kurulu, her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak muhafaza etmektedir.


D- EDİTÖRLERİN ETİK SORUMLULUKLARI

1-Editörler, hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
2- Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alanyazına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
3- Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
4- Editörler, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmezler.
5- Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan "kör hakemlik" ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
6- Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
7- Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
8- Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
9- Editörler, akademik yazım kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
10- Editörler, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
11- Editörler, yayın sürecinde görev alanlar herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
12- Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
13- Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.
14- Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
15- Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar. Özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
16- Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
17- Editörler olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
18- Editörler, Dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.


E- HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI

Atatürk Dergisi makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü "kör hakemlik" ilkesi uygulanır. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar(lar)a iletilir. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler şu etik sorumlulukları taşımalıdır:

1- Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
2- Hakemler, değerlendirmeyi tarafsızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
3- Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
4- Hakemler, değerlendirmeyi akademik yazım kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
5- Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.

6- Hakem değerlendirme süreci en az 1, en fazla 2 ayı geçmemelidir.


F- YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI

Atatürk Dergisi'ne makale başvurusu yapan yazar(lar)ın etik sorumlulukları:

1- Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini Atatürk Dergisi'ne göndermemelidir.
2- Yazar(lar), Atatürk Dergisi'ne özgün makale göndermelidir.
3- Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
4- Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
5- Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
6- Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
7- Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemeli ve makale ile ilgili düzeltme istenmişse en fazla bir hafta içerisinde istenen düzeltmeler yapılmalıdır. 
8- Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesi ile ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
9- Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. 



G- ETİK İLKELERE UYMAYAN DURUMUN EDİTÖRE BİLDİRİLMESİ

Atatürk Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda atailens@atauni.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.

Makalelerin değerlendirilmesi ve yayınlanması için ücret talep edilmez. Ayrıca makale açık erişimi için yazarlardan ücret alınmamaktadır. Dergide yayımlanan makaleler için yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.